張學友「吊頸」療傷笑言拍遺作→於 2004-03-14 11:43:56

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 11:15| 查看數: 1289| 評論數: 0|帖子模式

發表者: jacky 於 2004-03-14 11:43:56 (422 人閱讀過)

張學友「吊頸」療傷笑言拍遺作
學友熱 3月 14日 星期日 03:30 更新

(綜合報道)

(星島日報報道)張學友昨晚出席《江湖》煞科宴時,被志偉踢爆是在醫院裏斟掂他接拍這齣戲,學友透露由於頸部有軟骨凸起,故要到醫院做「吊頸」的物理治療來固定位置。問到他假若不接受治療會有何後果﹖學友謂﹕「要做手術取出一節軟骨囉﹗」

昨日《江湖》在淘大商場舉行醒獅點睛儀式,祈求該片票房理想,出席的演員包括劉德華、張學友、曾志偉、余文樂等,陳冠希則因為有工作在身未能出席。現場吸引了近千人圍觀,過百記者採訪,場面十分墟。完成點睛儀式後,演員便到昇悅漁港出席煞科宴。

煞科宴上,志偉踢爆找學友拍此片時是在醫院內,他笑謂﹕「當時係一個好機會,因為學友要做全身檢查,我問佢拍唔拍呢部戲,因為以後都唔知仲有冇機會拍﹗」身旁的學友聞言即笑說﹕「嘩﹗咩你講到好似我遺作咁﹗」其他演員聽罷學友這話後,紛紛謂﹕「大吉利是﹗」志偉又表示今次選定在淘大舉行煞科宴,是因為年前這裏爆發「沙士」,今次希望藉此告訴大家這裏已十分安全。

對於有報道指陳冠希在戲中將會有一場「人狗交」的戲,志偉直認不諱,不過他謂﹕「依家仲剪緊,都係意識上,唔會三級﹗(真係埋位拍定鏡頭就﹖)梗係鏡頭就啦﹗(Edsion係咪掙扎好耐﹖)係﹗」

另外,問到學友為何要入院身體檢查﹖他說﹕「其實係我條頸有舊患,有軟骨凸出,所以要入院『吊頸』,穩定番位置,因為舊患令到左手麻痺同影響到肌肉,依家都仲做緊物理治療。」

問到假若不接受治療,會有甚麼後果﹖學友坦言﹕「最嚴重要做手術取出一節軟骨囉﹗(後果會點﹖)咪會矮囉﹗」

提到他對兩本報道他和太太羅美薇婚姻亮紅燈,和偷拍May May做運動的雜誌提出控告,學友謂﹕「太太依家都如常做運動,囡囡亦可以返學,其實我大前提係唔想影響生活,(點解今次反應咁大﹖)大同細每人睇法都唔同,寫故然有問題,影響到生活又係另一個問題,依家已交由律師處理。(會唔會請保鏢﹖)冇用,又唔係打打殺殺。」

對於陳冠希在戲中有一場「人狗交」,學友坦言﹕「我知,不過唔知點拍,我都拍過被逼食屎、飲尿戲啦﹗都係一種表達手法,(你會否接拍『人狗交』﹖)合理就唔理咁多啦﹗」

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶 太報 黃于珊 2024年4月21日 週日 下 ...
張學友小巨蛋宣布加3場 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄
張學友小巨蛋宣布加3場! 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄 TVBS新聞網 羅子欣 的故事 ...
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作兼任武指爬吊車 香港01 撰文:許育民出 ...
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票 主辦:溝通加場中 記者吳雨婕/台北報導 ...
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能主辦方說話了 TVBS記者 劉建偉 報導 發 ...
張學友60+巡迴演唱會 台北站 - 售票資訊
【TOYOTA 張學友60+巡迴演唱會 台北站】- 售票公告 ※ 演出地點:台北小巨蛋 (臺 ...
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了 12:232024/03/20 中時 黃雯犀 睽違7 ...
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-5-2 16:10 , Processed in 0.096236 second(s), 26 queries .