學友親寫情歌贈妻 換來冷漠反應→adaho 於 2004-04-02 06:56:51

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 11:16| 查看數: 1088| 評論數: 0|帖子模式

發表者: adaho 於 2004-04-02 06:56:51 (327 人閱讀過)

【東方日報專訊】張學友花了三年心血製作的廣東碟《Life is like a dream》,將於本月二十日推出,這是第一張完全屬於學友自己的唱片,碟內十首歌曲都是學友作曲,每一首都代表學友對人對事的看法,其中《講妳知》送給太太羅美薇(May May)、《瑤瑤》送給愛女張瑤華、《給朋友》送給故友張國榮、梅艷芳、林振強、柯受良。

一句「係咩」行去

學友昨日接受港台「娛樂滿天星」訪問,他表示十首歌中旋律寫得最好的是《講妳知》,然而學友第一次寫歌給太太卻慘受無情打擊,他說:「《講妳知》靈感來源來自太太,佢成日同我講,談戀愛最開心係初相識的時間,佢話當年我打電話畀佢時成日:『哦、唔、』,因為我對住電話留言唔知講乜,但心裡面諗乜自己知,所以將當時的感覺寫出來。(May May聽完首歌有乜反應?)開頭佢冇乜反應,講一句『係咩?』就行去,好hurt,可能佢唔係我歌迷,冇咁興奮,直至昨日佢從收音機再聽到首歌,先同我講『幾好聽。』真係好彩;而《瑤瑤》我哼過畀囡囡聽,佢又係冇乜大反應,費事再hurt啦。」

《給朋友》送哥哥阿梅

至於《給朋友》由學友填讀白,他說:「呢首歌比較sad,當時其中一個朋友走了,首歌係寫當日發生的事,唱的時候好唔開心。(係咪寫畀阿梅?)哥哥又好,邊個都好,我覺得哥哥冇走過,當佢放假去旅行,咁睇會舒服點、正面點。(有冇同哥哥合作過?)電影有,唱歌唔多,其實我們諗住合作做音樂劇,我叫佢哥哥,因為佢真係好似大哥哥咁照顧你,畀人感覺好舒服。」學友還大讚哥哥的遺作《冤家》及陳淑芬悼念哥哥而寫的《煙花燙》很好聽。

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶 太報 黃于珊 2024年4月21日 週日 下 ...
張學友小巨蛋宣布加3場 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄
張學友小巨蛋宣布加3場! 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄 TVBS新聞網 羅子欣 的故事 ...
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作兼任武指爬吊車 香港01 撰文:許育民出 ...
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票 主辦:溝通加場中 記者吳雨婕/台北報導 ...
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能主辦方說話了 TVBS記者 劉建偉 報導 發 ...
張學友60+巡迴演唱會 台北站 - 售票資訊
【TOYOTA 張學友60+巡迴演唱會 台北站】- 售票公告 ※ 演出地點:台北小巨蛋 (臺 ...
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了 12:232024/03/20 中時 黃雯犀 睽違7 ...
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-4-29 12:55 , Processed in 0.097056 second(s), 26 queries .