張學友預立遺囑保障妻女→雙魚座 於 2004-04-19 09:37:42

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 11:17| 查看數: 1144| 評論數: 0|帖子模式

發表者: 雙魚座 於 2004-04-19 09:37:42 (259 人閱讀過)

好友離世驚覺生命無常 張學友預立遺囑保障妻女
18/04/2004

去年好友張國榮、柯受良及梅艷芳逐一離世,令張學友驚覺生命無常,並決定打破禁忌,趕緊為自己的過億身家訂立遺囑,以保障妻女家人的生活。

口述:張學友 筆錄:陳冬嵐、黃雅詩 攝影:莫瑛

上年我好朋友一個個離開對我有乜啟示?其實對唔識佢人都會有影響,何況我係認識佢人。最起碼畀我知道時間原來唔係無盡同埋唔係你預計到。好似一般人二、三十歲,都會諗自己有六、七十歲命,會覺得仲有四、五十年去計畫未來。但經歷過上年,發覺原來事實唔係咁,呢事可以係聽日、後日、一年之後,又或者真係四、五十年之後先發生都有可能。

買重保險

既然係咁,我依家會覺得邊係迫切性就做先,唔好再拖!譬如立遺囑。雖然我未正式寫,但最近諗得好積極,究竟份遺囑係點?我以前其實係一個好忌諱人,就算有諗都唔會實踐,覺得仲有大把時間,到我五十歲先立遺囑都未遲,可能人覺得咁做太早添!但依家就唔同,反而覺得遲,因為遲會好危險,搞得唔清楚,亂晒大龍,到時點呢!所以呢都係要小心、清楚處理好。同埋依家亦明白忌諱係冇用,因為呢係唔想提,唔代表唔會發生,所以要做好準備保障屋企人。有冇進一步加大保險額?我不嬲都買保險,為朋友又好,為家人又好,但我唔會加碼,因為已經做到好足,再加唔得啦!我覺得夠已經得,唔會特別咁諗。

拒絕誘惑

另外,寫書畀個女都係迫切要做,Touch Wood(大吉利是)講句,即使我聽日唔度,佢都知道我前面得到乜,定唔,等佢自己去分析,然後成長去累積佢。

至於話我係緋聞絕緣體,如果咁多年都話完全冇誘惑就呃你,一、兩單都有,試過有人凌晨一、兩點敲我房門,問可唔可以入飲杯,咁算唔算係呢?件事冇發生過,永遠都唔知係唔係誘惑。最後我話:「唔好喇!夜喇,我要喇!」可能人只係好鬼悶,想坐低傾偈呢!但我性格好怕死,乜都驚,有好多未必承擔得起!每樣一諗到後果,有好多事都唔會做,尤其我係做呢行,就更加小心好多。

學友表示自從好友相繼離世後,令他的價值觀有所改變,更積極手保障家人的生活。

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶 太報 黃于珊 2024年4月21日 週日 下 ...
張學友小巨蛋宣布加3場 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄
張學友小巨蛋宣布加3場! 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄 TVBS新聞網 羅子欣 的故事 ...
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作兼任武指爬吊車 香港01 撰文:許育民出 ...
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票 主辦:溝通加場中 記者吳雨婕/台北報導 ...
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能主辦方說話了 TVBS記者 劉建偉 報導 發 ...
張學友60+巡迴演唱會 台北站 - 售票資訊
【TOYOTA 張學友60+巡迴演唱會 台北站】- 售票公告 ※ 演出地點:台北小巨蛋 (臺 ...
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了 12:232024/03/20 中時 黃雯犀 睽違7 ...
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-4-29 14:05 , Processed in 0.097119 second(s), 26 queries .