為人被動 知己難求 學友煩事鎖心底自閉不求人→雙魚座 於 2004-04-21 10:13:12

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 11:17| 查看數: 1171| 評論數: 0|帖子模式

發表者: 雙魚座 於 2004-04-21 10:13:12 (250 人閱讀過)

為人被動 知己難求
學友煩事鎖心底自閉不求人

21/04/2004 太陽報

自認自閉的張學友從不敢開口求人,全因阿媽落「要靠自己」。學友性格被動,甚少與人傾心事,令他失去不少圈中朋友。

口述:張學友 筆錄:陳冬嵐、黃雅詩

我係個自閉人,唔識主動搵人,亦好少求人,我好怕開口。我試過開口,但係心理掙扎好大,甚至只係請演唱會嘉賓都唔敢開口,其實簡單到不得了。我由細到大,對邊個都係咁!可能係我怕欠人,其實我一開口就冇問題,次次都成功,但總係唔想欠人。

我非常之唔主動,例如拍緊一部戲,會同拍檔好好朋友、好熟,但係拍完過一段時間,就好似冇個朋友,譬如Maggie(張曼玉)咁,而偉仔(梁朝偉)都間唔中有電話聯絡,家輝(梁家輝)好,我曾經買過兩袋橙上佢屋企,話好耐冇見佢,好鬼老土!我就係咁,朋友約你,你唔出去一兩次,人就以為你唔鍾意同佢玩,咁就算啦!係性格造成,自己!
搵出路自救

我好少同人講心事,以前飲酒就多,喊笑,但係一清醒就唔會傾。相信係受阿媽影響,細細個阿媽已經灌輸一個訊息,就係唔好求人、唔好借錢,要靠自己,所以我習慣自己解決問題。如果我有問題解決唔到,會放埋一邊唔理,可以話盡量解決,連老婆阿媽都唔會講,我唔想丟個包袱畀人,朋友都好少會講,所以朋友成日以為我好冇問題,以為只係擔心老婆仔女,其實有大把問題,邊有人會冇問題?至於會唔會鬱埋唔開心?我冇鬱埋,只係放低!所以唔會出現抑鬱情況,我算係求生力強人,總會搵到出路。

結婚後社交圈子會唔會細?其實應該話轉,圈中新人、新導演好多我都冇見過,係少圈中朋友,但係反而交友範圍大,例如:識多家長、校長,中西人都有,此消彼長!

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶 太報 黃于珊 2024年4月21日 週日 下 ...
張學友小巨蛋宣布加3場 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄
張學友小巨蛋宣布加3場! 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄 TVBS新聞網 羅子欣 的故事 ...
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作兼任武指爬吊車 香港01 撰文:許育民出 ...
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票 主辦:溝通加場中 記者吳雨婕/台北報導 ...
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能主辦方說話了 TVBS記者 劉建偉 報導 發 ...
張學友60+巡迴演唱會 台北站 - 售票資訊
【TOYOTA 張學友60+巡迴演唱會 台北站】- 售票公告 ※ 演出地點:台北小巨蛋 (臺 ...
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了 12:232024/03/20 中時 黃雯犀 睽違7 ...
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-4-29 11:20 , Processed in 0.093456 second(s), 26 queries .