唱片銷量今非昔比心傷 學友逆境自強愈戰愈勇→雙魚座 於 2004-04-22 14:14:09

發佈者: jacky | 發佈時間: 2012-11-29 11:17| 查看數: 1175| 評論數: 0|帖子模式

發表者: 雙魚座 於 2004-04-22 14:14:09 (294 人閱讀過)

22/04/2004 太陽報

張學友的唱片曾有數十萬銷量,對於近年唱片業低迷,他坦言並未心淡,為了不想見到樂壇末落,他還積極參與創作。

口述:張學友 筆錄:陳冬嵐、黃雅詩  攝:莫 瑛

雖然依家唱片市道差,但係我出碟都冇乜大壓力,明知賣唔到以前個數字,壓力只係來自鍾意同唔鍾意。今次全隻碟係我自己寫,算係第一次,聽到人話鍾意,我就好開心,滿足感都大。以前只係負責唱,冇即時滿足感,今次就好早有。如果賣得,就更加證明我得啦!不過依家呢個市場好難有三、四十萬銷量,三、五萬已經好巴閉啦!

我覺得慧嫻唔應該心淡,唔開心係可以理解,冇一個Artist(藝人)係隻隻碟都賣得,唔應該用多少定好壞。亞洲地區有係我創下紀錄,邊會成日破紀錄,氣!依家經濟、娛樂方式都唔同,賣少碟係因為又有盜版又有Download(下載),我可以調節心態,都會勸慧嫻。
從不心淡

我依家算係無求,但係對銷量完全唔耿耿於懷就假!但會以做好碟、挑戰自己做大前提。你問我想唔想挑戰自己銷售紀錄?梗係想啦!但係客觀環境唔許可,咪挑戰另一樣囉!所以今次我負責埋創作,諗深一層,如果個市唔係咁差,我又未必會放開做,得得失失好難講。我由頭到尾都冇對呢個樂壇心淡,只有唔開心。我呢度扎根成長,唔想見到個行業死,佢好,我就愈開心。

近來好多歌手出,好似阿Sam、威利、張偉文等,我認為唔係因為新一批歌手唔掂,例如Twins咁,佢有佢觀眾,而三十歲至四十幾都會聽我歌!係唔同市場問題,呢個情況以前都有,但冇咁明顯,最盛時期,個個都開幾十場,唔只我,仲有阿梅、哥哥,個個開二十幾三十幾場,但係依家,個個都只係開得一、兩場,加上近年多好多搞演唱會單位,佢好勇敢嘗試!其實有Show就自然有人睇。

另外,學友昨日接受電台訪問,提到歌神許冠傑復出,也被譽為歌神的學友說:「咪好囉!咁咪可以叫番我學友囉!我唔介意,都係一個稱讚!」講到如果阿Sam邀請他任演唱會嘉賓,學友當然樂意之至。

學友對樂壇仍未心淡,更參與創作工作,希望唱片有更好成績。

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶
張學友加場攻蛋3分30秒完售 3場吸58萬人上線瘋搶 太報 黃于珊 2024年4月21日 週日 下 ...
張學友小巨蛋宣布加3場 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄
張學友小巨蛋宣布加3場! 「連續3週末唱9場」刷新個人紀錄 TVBS新聞網 羅子欣 的故事 ...
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作
海關戰線|宣布暑期出戰 謝霆鋒首與張學友合作兼任武指爬吊車 香港01 撰文:許育民出 ...
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票
張學友台北小巨蛋門票賣完!80萬人搶6萬張票 主辦:溝通加場中 記者吳雨婕/台北報導 ...
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能
張學友小巨蛋瞬間秒殺!萬人哭天喊地 加場可能主辦方說話了 TVBS記者 劉建偉 報導 發 ...
張學友60+巡迴演唱會 台北站 - 售票資訊
【TOYOTA 張學友60+巡迴演唱會 台北站】- 售票公告 ※ 演出地點:台北小巨蛋 (臺 ...
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了
張學友宣布5/31來台攻蛋連唱6場 搶票日期曝光了 12:232024/03/20 中時 黃雯犀 睽違7 ...
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-4-29 08:41 , Processed in 0.095643 second(s), 26 queries .