歌神自認取消場次最多歌手:我明白華仔心情!

發佈者: jacky | 發佈時間: 2019-1-12 10:42| 查看數: 1561| 評論數: 0|帖子模式

【張學友演唱會】歌神自認取消場次最多歌手:我明白華仔心情!
香港01 即時娛樂 撰文:吳子生

張學友《A CLASSIC TOUR學友.經典》世界巡迴演唱會開完200多場後終於重返香港,在今晚(11日)舉行的首場裏面,學友便為觀眾帶來多支首本名曲,既有勁歌,又有熱舞,令歌迷完全唔捨得走。雖然看似勢輕就熟,但學友騷後接受傳媒訪問時卻直言好緊張:「壓力大,免疫系統就差啲,上次喺高雄站已經有少少唔舒服,所以今次上台都係帶住少少唔舒服,又扭到條腰,大家都應該睇到我冇咗慣常超過90度嘅鞠躬,仲有14場,盡量小心啲。」

張學友世界巡迴演唱會尾站香港站首次演出順利結束,仲有14場,學友加油!(葉志明攝)

記者問腰傷情況如何,學友反問:「你哋覺唔覺?(唔覺。)所以情況OK,跳舞都OK,唔係好大問題。」他又笑言不用醫生隨隊,情況不嚴重:「其實醫生都有畀定藥,預防流感,食完就暈暈哋,但係冇咩影響。」他更謂因為場數多,好多情況都發生過,所以有晒應變方法。

提到同樣是「四大天王」之一的劉德華因病取消多場演唱會演出,學友坦言:「我聽到呢個消息仲驚,有心理壓力,都希望佢快啲好返!我自己就應該係取消最多嘅歌手,所以都教唔到佢咩嘢,不過就好明白取消嘅心情係點,我哋上得台梗係想好,做唔到最好已經唔好開心,做唔到件事就更加係好辛苦嘅事。」

講到大女兒張瑤華亦是座上客,而且睇得投入又跟住唱,學友即笑說:「佢都係我歌迷之一,經過今次演唱會之後!(佢係你強心針?)佢都睇咗好多場。(拉埋佢上台表演?)唔會。」他坦言女兒都擔心他健康情況,但自己都會盡力做好、做完這個演唱會:「其實都唔係太辛苦!」

傳聞學友巡唱後會「封咪」,他再一次辟謠:「絕對冇啲咁嘅事,其實我喺台都成日講,『睇得一場得一場,睇完就冇』,我都唔知個風係唔係主辦放出嚟!雖然冇人知聽日會點,但係我自己就鍾意做,真係鍾意喺台上表演,同埋我唔係幾鍾意退休呢件事,我希望自己可以喺唔同時間,發揮、試下唔同嘢,因為唔試就唔知,我之前都唔知自己仲跳得。」他又承認前段有少少聲沙,一來未完全開聲,二來音響未較得準:「不過後面都冇乜嘢。」

此新聞相關影片: http://www.jackyclub.com/thread-17373-1-1.html

學友話自己好想繼續唱,「封咪」一說只是謠傳。(葉志明攝)

最新評論

【分享到…】
【學友新聞】
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」
張學友上海演唱會取消「賠償粉絲住宿交通」 網讚:真是業界「神級」榜樣! 中天新聞網 ...
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離
張學友回應ICU病重傳聞:確診新冠 正在家中自我隔離 鳳凰網娛樂 2024年03月08日 15:58 ...
張學友爆身體不適 上海演唱會緊急取消
62歲張學友爆身體不適 上海演唱會緊急取消 中國報 2024年3月07日 編輯: 娛樂小編 ( ...
張學友上海巡演險陷假唱 中斷表演獲大讚
張學友上海巡演險陷假唱 中斷表演獲大讚 更新 2024-02-25 8:20 AM 【大紀元2024年02 ...
準備暴動搶票!張學友傳登小巨蛋連開9場破紀錄
準備暴動搶票!張學友傳登小巨蛋連開9場破紀錄 時間日期曝 TVBS 劉建偉 2024年2月1日 ...
張學友:泉州60+巡迴演唱會的激情之夜
張學友:泉州60+巡迴演唱會的激情之夜 娛樂星訊 2024-01-20 廣西 時光飛逝,那個曾經 ...
張學友演唱會尾場自嘲坐唔定誓不言休 揭一原因患遞咪恐...
張學友演唱會|尾場自嘲坐唔定誓不言休 揭一原因患「遞咪恐懼症」 星島頭條 11:15 202 ...
62歲張學友不退休 “做自己喜歡的事”
62歲張學友不退休 “做自己喜歡的事” 中國報 2024年1月14日 責任編輯: 娛樂小編 ...
張學友紅館尾場 未受粉絲欄杆骨牌式倒地影響準時開場
張學友紅館尾場|未受粉絲欄杆骨牌式倒地影響心情準時開場 香港01 撰文:張祖銘出版 ...

手機版 | 文字版 | 【學友熱】Jacky Fever Club   

GMT+8, 2024-3-19 12:57 , Processed in 0.283234 second(s), 30 queries .